Peltor-hørselvern med DAB+ i løpet av 2016

KILDE: Traktor.no av ESPEN SYLJUÅSEN

Å kunne høre radio, samtidig som man skåner hørselen for høye lyder og annen støy, skal være mulig også i framtiden. I løpet av 2016 lanserer 3M Peltor hørsevern med DAB+. (Illustrasjonsfoto: Espen Syljuåsen)

Å kunne høre radio, samtidig som man skåner hørselen for høye lyder og annen støy, skal være mulig også i framtiden. I løpet av 2016 lanserer 3M Peltor hørsevern med DAB+. (Illustrasjonsfoto: Espen Syljuåsen)

Så var vedtaket fattet. Som første land stenger Norge FM-nettet i 2017.

– Stortinget har vedtatt at DAB skal ta over, spørsmålet har vært om det skal skje i 2017 eller 2019. Det har Stortinget satt veldig klare forutsetninger for. Nå er kravene innfridd, og derfor foreslår regjeringen nå at FM-nettet slukkes i 2017, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til nrk.no.

Stortinget bestemte i 2011 at FM-nettet i Norge skal stenges i 2017 på to vilkår: DAB-dekningen over hele landet skal da være like god som FM-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015. Ellers skulle stengningen av FM-nettet utsettes til 2019.

Disse kriteriene er nå oppfylt, fastslår Kulturdepartementet.

Peltor med DAB

Mange av våre lesere har vært trofaste til FM-nettet, enten radiosignalene har blitt sendt til radioen i traktoren eller til hørselverna på hodet. For førstnevnte finnes det i dag mulighet for å kjøpe en DAB-adapter, men for sistnevnte vil det bli nesten stille når FM-båndet slukkes for riksdekkende radiokanaler i 2017.

Det finnes nemlig per dags dato ingen produsent av hørselvern med DAB-radio, men dette ønsker 3M Peltor å gjøre noe med.

– Vi tar sikte på å være først. Vi skal være markedsleder, så vi har ingen tid å miste, sier Stig Isaksen i 3M Norge, som importerer de populære hørselverna fra 3M Peltor.

I følge Isaksen har 3M Peltor om lag halvparten av markedet i Norge.

Lokalradioene fortsetter på FM

Isaksen håper å ha de nye DAB-klokkene klar i løpet av 2016, men kan ikke si noe om verken pris eller eksakt lanseringsdato.

– For oss i Norge har dette høy prioritet, men så er vi det eneste landet som har vedtatt å slukke FM-nettet. Det er av den grunn vanskelig å få gehør hos fabrikken i Sverige, men vi har orientert både fabrikkledelsen og utviklingsavdelingen at vi må ha noe klart i løpet av neste år.

Ettersom det fortsatt vil være aktivitet på FM-båndet, ønsker han å få utviklet hørselvern med både FM og DAB+.

– Vi vil tro det er interessant å ta fram på de dyrere modellene.

Widvey skal i løpet av april levere en stortingsmelding der hun avklarer hvilken plass lokalradioene skal ha i framtidas digitale radionett. Lokalradioene har bedt om å få fortsette på FM-nettet i 5– 7 år til og at det utvikles støtteordninger for de mindre lokalradioene som ikke har råd til å ta overgangen til et digitalt DAB-nett. Lokalradioene har også bedt om en automatisk fornyelse av FM-lisensene de har fra før, melder NTB.

Norge først ut

I Sverige kan den planlagte overgangen til DAB fra 2022 eller 2024 bli skutt enda lenger fram i tid etter en kritisk gjennomgang foretatt av det svenske Post- og teletilsynet, og etter at den svenske riksrevisjonen har gransket pengebruken ved innføring av DAB. Den danske regjeringen satte nylig sin planlagte FM-slukking fra 2020 på vent.

Her i landet er det Nordland fylke som er først ut, med FM-slukking 11. januar 2017.

– Det vil skje regionvis i 2017, og lytterne vil få informasjon i god tid. Og det er også sånn at publikum kan bruke radioen de allerede har, hvis de kjøper en DAB-adapter, forteller Widvey.

Treger du hørselvern med eller uten radio, ta kontakt med vår samarbeidspartner Delcom.