FM-nettet legges ned i 2017

KILDE: DinSide.no av Berit B. Njarga

Pinell GO+ Fiery Red

KOMMET FOR Å BLI? Pinells salgssuksesser Go og Go+

Nå slår regjeringen fast i en pressemelding at radionettet skal digitaliseres i 2017.

– Digitaliseringen av radioen åpner for et langt større mangfold av radiokanaler som vil komme lyttere i hele landet til gode. For lytterne betyr dette et langt mer mangfoldig og differensiert radiotilbud, støyfritt mottak og en rekke nye funksjoner. Digitaliseringen gir også langt bedre beredskap og åpner for økt konkurranse, og nye muligheter for innovasjon og utvikling, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Flere kanaler

– Der FM-nettet kun hadde plass til fem riksdekkende kanaler, tilbyr DAB allerede 22 riksdekkende kanaler med plass til nesten tjue kanaler til. I tillegg har over halvparten av befolkningen allerede fått et lokalradiotilbud på DAB, med stort potensial for mange nye lokale kanaler, fortsetter hun.

Bedre beredskap med DAB

DAB-nettet skal også ha klare beredskapsmessige fordeler sammenliknet med FM.

Kulturdepartementet skriver blant annet at DAB er langt mindre sårbar for utfall av sendere i ekstreme situasjoner. For det andre åpner DAB for tunellmottak av samtlige kanaler.

DAB-teknologien gjør det dessuten mulig å bryte inn i alle kanaler samtidig med samme budskap i beredskapssituasjoner.

FM slukker region for region

KILDE: Radio.no Av Mari Hagerup

11. januar 2017 begynner FM-slukkingen av riksdekkende radiokanaler i Norge. Slukkingen begynner i Nordland og gjennomføres region for region.

Radio-i-Norge-nett-730x480

I dag kunngjorde kulturdepartementet at de riksdekkende FM-nettene skal slukkes for å fullføre overgangen til digital radio. Med det har Norge tatt et historisk steg over i en ny radiotid som betyr flere kanaler, mer innhold og større mangfold for lytterne.

– Dette er en viktig dag for alle som er glad i radio. Myndighetenes vedtak gjør at vi nå kan konsentrere ressursene våre enda mer rundt det som er viktigst, nemlig å lage godt og variert radioinnhold til lytterne, sier Thor Gjermund Eriksen, Kringkastingssjef i NRK.

Allerede nå er det landsdekkende DAB-dekning i hele Norge. DAB gir 22 riksdekkende kanaler, mot  de fem kanalene som er riksdekkende på FM-båndet.

Slukkingen begynner 11. januar 2017

Avgjørelsen gir nordmenn et endelig tidspunkt for omleggingen, som har pågått i flere år.

– Nå kan vi fullføre arbeidet som har pågått i mange år. Dette er til det alle beste for lytterne i hele Norge, som nå får et enda bedre radiotilbud, sier Trygve Rønningen, administrerende direktør og sjefredaktør i P4.

Slukkingen starter i Nordland fylke 11. januar 2017 og avsluttes med Troms og Finnmark 13.12 2017. Se når FM-sendingene opphører der du bor. (Trykk på bildet for større versjon).

Regionvis slukkeplan

NRK, P4-gruppen og SBS Radio vil slukke alle sine FM-sendinger samtidig i to av seks  regioner. I fire regioner vil NRK slukke FM-sendingene i god tid før privateide kanaler.

– De nasjonale aktørene er enige om en rask og koordinert plan for overgangen, der vi har vært opptatt av at ingen skal få urimelige konkurransefordeler gjennom stengetidspunktene på FM, sier Lasse Kokvik, administrerende direktør i SBS Radio.

Klikk her for å lese hele artikkelen.