– Gjør det allerede nå

KILDE: NRK.no

Etter planen stenges FM-nettet for godt i 2017. Dermed er det DAB+ som gjelder.

Etter 2017 bør FM-radioen byttes ut med en DAB+-radio. Alternativt kan du høre på radio via internett eller digital-TV. FOTO: ANETTE DOTSETH STENSHOLT / NRK

Etter 2017 bør FM-radioen byttes ut med en DAB+-radio. Alternativt kan du høre på radio via internett eller digital-TV.
FOTO: ANETTE DOTSETH STENSHOLT / NRK

 

Når FM-nettet slukkes den 11. januar 2017 vil ikke lenger FM-radioen din, hjemme eller i bilen, fungere, om du ikke oppgraderer den til en DAB+-radio.

Jørn Jensen og Gunnar Garfors i distribusjonsavdelingen i NRK ber nå alle radiolyttere om å tenke på dette allerede nå.

– Da slipper du å vente i kø når mange plutselig skal gjøre det i siste liten, sier Garfors.

  • Les mer om DAB her

– Må ha like god dekning

Belønningen er mange flere kanaler å velge mellom.

– Den store fordelen lytteren får, er alle kanalene. Fra NRK kan man få 14 radiokanaler, sier Jørn Jensen og nevner to eksempler: – P1+ for dem som er litt eldre, og P13 for de litt yngre.

I tillegg kommer de kommersielle kanalene.

– For at vi skal få lov til å stenge FM-nettet i 2017, sier Stortinget at vi må ha like god dekning som på dagens P1 på FM, sier Jensen mens Garfors tilføyer:

– I dag får alle P1 på FM, de fleste får også P2 og P3, men med DAB+ vil alle få 14 kanaler fra NRK.

– FM-radioen kan du enten selge/gi til andre som bor andre steder, du kan oppgradere den til en DAB-radio eller levere den inn til gjenvinning. 90 prosent av den radioen vil da gjenvinnes, sier Gunnar Garfors (t.h.). Her sammen med Jørn Jensen. FOTO: ANETTE DOTSETH STENSHOLT / NRK

– FM-radioen kan du enten selge/gi til andre som bor andre steder, du kan oppgradere den til en DAB-radio eller levere den inn til gjenvinning. 90 prosent av den radioen vil da gjenvinnes, sier Gunnar Garfors (t.h.). Her sammen med Jørn Jensen.
FOTO: ANETTE DOTSETH STENSHOLT / NRK

 

DAB i bil

Om du hører på radio i bilen, må du også foreta deg noe innen snaue tre år dersom du vil fortsette med det.

Jensen nevner flere løsninger for å få DAB i bil:

Radioen kan byttes ut eller du kan kjøpe en DAB-adapter. Om du kjøper en ny bil, kan du få en ferdig montert løsning, sier han.

– Når vi kjører rundt i bilen, opplever vi ofte at frekvenser hopper, at det skurrer og vi må justere, det er det slutt med. Det er krystallklar lyd hele tiden, sier Jensen om DAB-løsning i bil.