200.000 flere lytter til radio

KILDE: Kampanje.com

– Økt tilbud ser ut til å ha ført til mer lytting, sier NRKs analysesjef. NRK øker mest i daglige lyttere.

Kjente stemmer: Viggo Valle, Hanne Hoftun, Hans-Petter Jacobsen og Kari Sørbø er stemmene man hører på nye P1+. Foto: Julia Naglestad

Kjente stemmer: Viggo Valle, Hanne Hoftun, Hans-Petter Jacobsen og Kari Sørbø er stemmene man hører på nye P1+. Foto: Julia Naglestad

Radiobransjen er på full fart inn i digitaliseringen, og nylig kunne Elektronikkbransjen fortelle at DAB-salget økte med 140 prosent i 2013. Det har ført med seg nye radiokanaler. NRK alene har lansert to nye radiokanaler på DAB-nettet det siste året; P1+ og P13. Sistnevnte har kastet seg inn i den såkalte rockekrigen, der de kriger mot SBS Radios Radio Rock og MTGs P6.

Ferske tall viser at et økt tilfang av kanaler har bidratt til at flere lytter til radio. Så langt i år har radio en daglig dekning på 71 prosent av befolkningen, mot 68 prosent på samme tid i 2013. De to første ukene av februar er veksten spesielt høy med 196.000 flere daglige lyttere enn på samme tid i fjor.

– Det er positivt for radiolytting som et medium, og selvfølgelig veldig fint for digitaliseringsløpet som er i gang, der 40 prosent er innom daglig og lytter digitalt. Det skjer spennende ting med radio nå, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen.

– En tidlig indikasjon
Det er NRKs kanaler som vokser aller mest i daglige lyttere. Så langt i februar har NRKs kanaler 297.000 flere daglige lyttere enn i fjor. De kommersielle kanalene har vokst med 36.000 kanaler. NRKs andre kanaler, som inkluderer P1+, P13, mP3, Alltid nyheter og Alltid klassisk, har 455.000 daglige lyttere så langt i februar. Denne posten er ikke med i fjorårets måling, men da var heller ikke P1+ eller P13 lansert. Tolonen mener det ikke er utslagsgivende for veksten. P1+ ble lansert 2. oktober i fjor, mens P13 ble lansert 28. januar.

– Én ting er at radiolytting øker totalt, men det skjer på nesten alle kanaler, ikke bare NRK sine, men også de kommersielle, sier Tolonen.

Han er ikke overrasket over at NRKs kanaler likevel øker mest.

– Det blir nødvendigvis det. Vi har introdusert P1+, som vi gikk ut og sa hadde 160.000 daglige lyttere. Det er kanskje ikke så rart at NRK øker mer enn de kommersielle. Vi har foreløpig rukket å introdusere flere tilbud. Den kanskje viktigste observasjonen er at et økt tilbud ser ut til å gi mer lytting. Men man skal huske på at dette er én måned og to uker med data. Det er en tidlig indikasjon.

– Lover godt
Blant de andre vinnerne så langt i år er SBS Radio, som så langt i februar har nesten 100.000 flere daglige lyttere på samkjøringen Storbyradioen. Her ligger blant annet rockekanalen Radio Rock, som ble lansert i fjor.

– Når det gjelder Radio Rock er vi veldig tilfredse med produktet etter lanseringen mai 2013. Den står seg veldig godt i den såkalte rockekrigen, om den i det hele tatt eksisterer, sier SBS Radio-sjef Lasse Kokvik til Kampanje.

Han er glad for at tallene så langt i år tyder på at radiokanalene klarer å hente ut vekst.

– Fokuset som har vært på digital utvikling bidrar til at folk får med seg at det skjer spennende ting. Det lover godt for radio fremover, sier han.