DAB vs DAB+

KILDE: Radio.no

Forskjellen på DAB og DAB+ ser liten ut i navnet, men bak plusstegnet skjuler det seg store fordeler både for radiostasjonene og for lytterne. Bedre mottak, flere radiostasjoner og plass til mer ekstratjenester.

baerbare

 

DAB vs DAB+

DAB er, som internett, en teknologi i utvikling. Teknologien ble først lansert som DAB, men har siden fått en teknisk oppgradering og blitt utviklet til DAB+.

Den aller viktigste tekniske forskjellen mellom dem er plassen lyden tar. Da DAB ble lansert var teknikkene for lydkomprimering mindre avanserte enn i dag og lyden tok mer plass.

DAB er en betydelig forbedring over sine analoge forfedre FM og AM. Da den første digitale radiostasjonen startet sine sendinger på 90-tallet kunne lytterene for første gang høre radio i en kvalitet som av mange ble sammenlignet med CD. Nå er ikke lengre CD-lyd et reelt sammenligningsgrunnlag Det å finne frem til radiokanalen handlet ikke om å finne riktig frekvens lenger, radiostasjonene var presentert som en liste.

Mer radio, mer tjenester og bedre miljø

En radiokanal sender lyden enten i DAB eller DAB+, avhengig av kodingen. De fleste norske kanlaer sender i dag i i DAB – men etter FM-slukking skal alle kanaler sendes i DAB+. Omleggingen gjøres for å få bedre kapasitet i nettene.

DAB+ har plass til dobbelt så mange radiostasjoner på én sender uten at lyden blir forringet. Samtidig er det også plass til flere ekstratjenester, som for eksempel bilder. For radiostasjonene blir det rimeligere å drive flere radiostasjoner, som for eksempel nisjestasjoner for musikkgenre, sport, språk og kultur. For miljøet betyr dette at radiostasjonene bruker mindre strøm for å sende flere radiostasjoner.

Den nye standarden gjør dessuten at signalet som kommer frem til radioapparatet er mer robust, noe som betyr mindre problemer med mottak. Når man opplever problemer med signalet på en DAB-radio  høres det ut som at lyden “bobler”, dette er redusert med DAB+.

I Norge vil man i overgangsperioden bruke begge standarder, etter FM-slukking er det kun DAB+ som benyttes.

Er radioen min DAB eller DAB+?

DAB brukes ofte som felles betegnelse om teknologien, og kjøper man en DAB-radio i butikken får du automatisk en radio med mottak av DAB+.

De aller fleste radioer som er solgt etter 2009 har DAB+ som standard. Var du blant dem som kjøpe DAB-radio før 2009, har du mest sannsynlig en DAB-radio. Du vil trygt kunne bruke denne noen år til, ettersom den opprinnelige standarden vil bli støttet i en god stund fremover av de fem største kanalene. Denne radioen vil trygt kunne brukes frem til FM-slukking.

Radio med DAB+ kan ta inn sendinger i både DAB og DAB+.  Radio med DAB kan kun ta inn sendinger med DAB.